Konfigurera ett VPN på Windows 10

Det är ganska enkelt att konfigurera ett virtuellt privat nätverk med Windows 10. Vill du hoppa över den här delen och hoppa till VPN-installationen för Mac? Rulla nedåt.

Konfigurera ett VPNS på Windows 10

Du börjar med att klicka på Start-knappen (fönster ikonen längst ned på skärmen till vänster). Gå till Inställningar och välj sedan nätverk & Internet och välj sedan en säker VPN på menyn till vänster.

Konfigurera VPN på Windows 10

Klicka på Lägg till en VPN-anslutning. Klicka på nedåtpilen där det står VPN-leverantör och välj det enda alternativet, som är Windows (inbyggt) och skriv in beroende på vilket anslutningsnamn du vill ha.

10 bästa VPN-tjänster (2022): Tillit, funktioner + hastighet

Konfigurera ett VPN på en Windows-dator

Skriv in servernamnet eller adressen som ditt VPN har gett dig. Välj sedan en VPN-typ, till exempel PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) eller Välj automatisk för att låta Windows 10 välja det åt dig.

Välj användarnamn och lösenord under typ av inloggningsinformation, såvida inte din VPN-leverantör instruerar dig att välja ett annat alternativ. Skriv in ett användarnamn och lösenord som du kommer ihåg och välj sedan Spara.
Konfigurera Express VPN på Windows

Om du använder ExpressVPN är det ännu enklare att konfigurera. Vi kan gå igenom stegen, men lita på oss när vi säger att det är så enkelt som att ladda ner appen, installera den och följa uppmaningarna.

Kom ihåg att kopiera aktiveringskoden från välkomstskärmen när du först loggar in. Du behöver det när du konfigurerar appen. Under installationen kan du bestämma om du vill starta Express VPN direkt när du loggar in på datorn eller manuellt.

Denna 3,5-minuters video visar hur du hämtar och installerar ExpressVPN för Windows:

Konfigurera ett VPN på en Mac

Din VPN-leverantör kommer att ge dig ett certifikat med instruktioner om att ladda ner appen, som kommer att se ut ungefär som skärmdumpen nedan, vilket är vad ExpressVPN skickar till sina Mac-kunder.

Konfigurera Express VPN på en Mac

Du kan ladda ner den till ditt skrivbord, nedladdningar mapp eller var du vill spara nedladdningar. Dubbelklicka på installationsikonen och följ stegen för att konfigurera din VPN-det är så enkelt.

För att starta och använda din VPN, vissa program kommer att kräva att du går igenom Systeminställningar (tryck på Apple i det övre vänstra, Välj Systeminställningar, sedan nätverk) för att lägga till din VPN och slå på den manuellt.

Välj +-symbolen i det nedre vänstra hörnet och tryck på rullgardinsmenyn och välj VPN.

skärmbild av att lägga till en VPN till en Mac
Hur man installerar ExpressVPN på en Mac

Med ExpressVPN fungerar allt via appen, vilket är lika enkelt som två klick – du behöver inte ens gå igenom system prefs. Dubbelklicka på appen för att öppna den, och när den visar aktiveringskoden, kopiera och spara den – du behöver den under ett senare steg i installationsprocessen.

Appen kommer att fråga dig om du vill starta ExpressVPN automatiskt när du startar datorn; Du kan alltid ändra inställningen senare. Så här ser appen ut när datorn är ansluten:

Express VPN-start på datorn

Det kommer att välja en “Smart location”, som är en server-baserad på din plats som standard, men du kan välja att Välj en annan plats.

Express VPN-webbläsartillägg
Hur man installerar ExpressVPN på din telefon

När du har registrerar dig för ett konto hos ExpressVPN hämtar du ExpressVPN-appen från Google Play eller ExpressVPN: VPN proxy för WiFi från Apple App Store och följer steg-för-steg-instruktionerna för hur du konfigurerar den på telefonen.

När du har installerat det kan du lägga till upp till fyra enheter, och det spelar ingen roll om de är Apple, Mac eller Linux.

expressvpn ställa in andra enheter ExpressVPN aktiveringskod
Behöver du en VPN för din webbläsare?

Du bör också utforska VPN-webbläsartillägg för Chrome och Firefox, särskilt om du använder offentliga datorer och du vill imitera din plats. Du hittar gratis VPN-insticksmoduler, men om du har ett ExpressVPN-konto kommer det med tillägg för Chrome och Firefox.

Du kanske undrar varför du skulle behöva en VPN för din webbläsare om du har en installerad på enhetsnivå. Stor fråga.

Webbläsaren plugin ger ett extra lager av skydd som innehåller:

Plats förfalskning
WebRTC blockering
HTTPS överallt

WebRTC blockering hindrar andra webbplatser från att upptäcka din IP-adress och plats, och HTTPS överallt omdirigerar dig till säkra versioner av webbplatser.