Elektronisk cigarett: är vaping farligt ?

Trots deras utseende som en barnslig gadget har Elektroniska cigaretter eller som det heter ecigg, e-cigg, e cigg och e-cig inget oskyldigt. Å ena sidan kan de hjälpa till att bekämpa rökning, som var ansvarig för mer än 7500 dödsfall i Sverige 2015. Å andra sidan är deras hälsoeffekter fortfarande dåligt förstådda, och nikotinet de innehåller kan skapa missbruk.

Patentet för den första” vapoteuse ” marknadsförs lämnades in för mer än femton år sedan, av en kinesisk apotekare, Hon Lik. Sedan dess har tekniken haft tid att utvecklas. Design se vilka e-cigg du kan köpa på Vape.se har förändrats, funktioner har utvecklats, och den elektroniska cigaretten har äntligen hittat sin publik. I 2018 försökte 34.7% av fransmännen det, och 5.3% använde det regelbundet eller ibland.

Men många tvivel kvarstår om denna nya teknik. Det vetenskapliga samfundet har tittat på ämnet i flera år, men behöver mer tid att komma med solida resultat. Således är det omöjligt att hävda eller förneka effektiviteten av e-cigaretter från Aspire, Eleaf, GeekVape, Innokin, Joytech, Lost Vape, MLife, Peoplesmoker, Sigelei, Smok, Suorin, Uwell, Vaporesso, Voopoo och Wismec som rökavvänjning. På samma sätt är det för tidigt att prata om eventuella hälsorisker. För många tobaksforskare kan endast en säkerhet försvaras : den elektroniska cigaretten kommer nödvändigtvis att vara en mindre skada för en rökare som är redo att sluta röka.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.